28 Ağustos 2013 Çarşamba

Bedii Usta / Tarsus

Blogumuzun ilk yazısı, aynı zamanda hiç bir blog'ta hakkında yazı bulamadığım bir mekan hakkında olacak, Tarsus'ta Bedii Usta.
 
Günlük yaşamda da seyahatlerde de kırmızı etin hastası olan, Adana kebabı hiç bir şeye değişmeyen ben, böyle bir lezzeti tabi ki güneyde bulacaktım. Mersin seyahatimizde günübirlik Tarsus gezisi (*) yaptık. Sevdiğimiz bir abimiz Tarsus'ta yiyeceğimiz kebaptan öyle bir bahsetti ki, tüm gün gezilecek her yeri gezip iyice acıktığımızdan emin olmak istedik. Karşımızda ufacık bir esnaf lokantası tarzında nostaljik görünümüyle Bedii Usta.
 
 
Bu bölgenin etinin güzelliği yanında yemek öncesi ve sırasında gelen bol ve lezzetli ikramlar da bir çok şehirde bulamayacağımız türden. Siz de bizim gibi kebap ısmarladığınız bir lokantada garsondan salata da ister misiniz lafını duyunca deli olanlardansanız adana mersin dolayları size göre. Her birimiz Adana kebap söylüyoruz. Sofra muazzam bir mevsim salatası, sumaklı soğan ve ezmeyle coşuyor öncelikle. Mekandaki şalgam işin uzmanı abimizden geçer not almayınca ayran söylüyoruz.
 
 
 
Kebaplar kısa sürede geliyor. Diğer şehirlerde parmak kadar Adana yemeye alışmışız ki gelen kebap ebat olarak göz doyuruyor. İnce tam kıvamında yağlanmış lavaşlarla masamız sessizliğe bürünüyor.
 
Resimdeki Adana 1,5 porsiyondur
 
 
 
 

 
Devamında gelen antep usulü lavaşlar (bibere bulanmış) et bitse de boş boş yeniyor

 
 Mekan küçük bir Anadolu şehri olduğundan olsa gerek gayet uygun fiyatlı. Adana porsiyonu 13 TL. Yaklaşık 80 yıllık mekanı 13 yıl önce bir çalışan ustasından devralmış, sahipleri Urfalı.. Bugüne kadar yediğimiz en iyi adana kebaplardan biriydi ve sonraki Mersin seyahatlerimizde oraya uğramaya üşenmeyeceğiz .
 
Bu tada en yakın tadı Ankarada Efsane Prof.Sadık Usta'da almıştık ki onu da ayrıca yazacağım.
 
 
Adres eklenecek
 
(*) Sadece Tarsus diyip geçmek haksızlık olur,
öylesine bir ilçe gibi gezmeye gittim ve gerçekten yanıldığımı farkettim. sonradan 55 ilden daha büyük olduğunu okuyunca şaşırmadım. bir güne sığdıramayacağımız kadar çok gezilesi görülesi yeri var, eshab ı kehf, st.paul kuyusu, restore edilmiş tarsus evleri/konakları ve ulucami en etkilendiğim yerlerdi. ulucamide hem ezan okunup hem kilise çanları çalmaya devam ediyor ki yanlış görmediysem bu durumla ilk kez karşılaştım. Gezilesi bazı yerleri kaçırdık belki.. çünkü bedii usta'da yediğimiz kebap bizi bitirdi. gerçekten damak tadına düşkün biri olarak adana dahil hiç bir yerde böyle bir adana kebap yemedim. tavsiye ederim.
 
 


Tarsus

1 yorum:

ademcinar dedi ki...

İşte gerçek 1,5 Adana kebap budur. Tarsus'tan sonra Ciğerci Bahattin'e uğrayıp ciğerin tadına, ciğer sevmeyenlerin kuzu şişin, varmalı. O bölgede en sevdiğim şey mezenin aralıksız olarak ikram edilmesi. İkram bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir lezzetidir, desem yeri olur.